Tot ceea ce trebuie sa stii despre maladia Dupuytren

Boala Dupuytren este o afectiune care afecteaza tesutul subcutanat din palma mainii si degete, provocand formarea de noduli si tesut cicatrizat care poate duce la contractura degetelor. Aceasta afectiune poate fi mostenita genetic si apare mai frecvent la barbati decat la femei.

Simptomele bolii Dupuytren

Simptomele bolii Dupuytren pot varia de la usoare la severe si pot include:

  • Formarea de noduli sau umflaturi la nivelul palmei mainii
  • Ingrosarea pielii la nivelul palmei mainii
  • Contractura degetelor, care poate duce la dificultati in efectuarea activitatilor zilnice, cum ar fi strangerea obiectelor sau folosirea unui instrument de scris
  • Durere sau sensibilitate la nivelul palmei mainii si degetelor

Cauzele bolii Dupuytren

Cauza exacta a bolii Dupuytren este necunoscuta, dar se crede ca exista o componenta genetica. Acest lucru inseamna ca boala poate fi mostenita in familie si poate fi mai comuna la anumite grupuri etnice, cum ar fi cei de origine scandinava sau europeana.

De asemenea, se crede ca bolile cronice sau leziunile la nivelul mainii sau incheieturii pot creste riscul de aparitie a bolii Dupuytren. Printre acestea se numara:

Diabetul

Bolile cardiace si vasculare

Fumatul

Abuzul de alcool

Traumatisme la nivelul mainii sau incheieturii

Cum se diagnosticeaza boala Dupuytren?

Diagnosticul bolii Dupuytren poate fi facut de un medic specializat in problemele mainii, cum ar fi un ortoped sau un chirurg plastician. Medicul va efectua un examen fizic si va evalua gradul de contractura a degetelor. De asemenea, medicul poate solicita teste suplimentare, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau tomografia computerizata (CT), pentru a evalua gradul de afectare a tesutului.

Tratamentul bolii Dupuytren

Tratamentul bolii Dupuytren poate varia in functie de gradul de afectare si de simptomele prezentate. Unele dintre cele mai comune tratamente includ:

Monitorizarea simptomelor – daca boala Dupytren este intr-un stadiu incipient sau daca simptomele sunt minore, medicul poate recomanda monitorizarea simptomelor si interventia doar atunci cand simptomele devin mai severe.

Terapia cu colagenaza – aceasta terapie implica injectarea unui enzim numit colagenaza direct in tesutul afectat. Acesta ajuta la descompunerea tesutului cicatrizat si la reducerea contracturii degetelor.

Chirurgia – in cazurile severe, chirurgia poate fi necesara pentru a elimina tesutul cicatrizat si pentru a restabili functionalitatea mainii. In functie de gradul de afectare, interventia poate include incizii pentru a elimina tesutul cicatrizat sau chiar indepartarea unei portiuni a unui tendon.

Terapia fizica – terapia fizica poate ajuta la imbunatatirea circulatiei si la reducerea inflamatiei la nivelul mainii si degetelor. Exercitiile de intindere si imbunatatire a fortei pot ajuta la restabilirea functionalitatii mainii.

Dispozitive de asistenta – dispozitivele de asistenta, cum ar fi suporturile pentru incheietura sau manusile pentru compresie, pot ajuta la reducerea presiunii asupra articulatiilor si la ameliorarea simptomelor bolii Dupuytren.

Prevenirea bolii Dupuytren

Din pacate, nu exista modalitati cunoscute de a preveni boala Dupuytren. Cu toate acestea, exista anumite masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul de aparitie a bolilor cronice si pentru a mentine sanatatea generala a mainilor tale. Acestea includ:

  • Adoptarea unui stil de viata activ si o alimentatie echilibrata
  • Evitarea fumatului si abuzului de alcool
  • Protejarea mainilor de leziuni sau traume
  • Monitorizarea simptomelor si consultarea medicului in cazul aparitiei oricaror probleme la nivelul mainilor

 Daca ai orice intrebari sau ingrijorari cu privire la bolile mainii, ii poti consulta pe specialistii de la Centrul Medical Misca sau poti citi informatii utile pe blogul lor.

Previous post SUPER Aquapark la Timisoara: Amazonia! Noi, la Ploiesti…„ vrabia malai viseaza” si nici macar atat…
Next post <strong>Iată 6 pantofi pe care să îi porți primăvara aceasta și în care să arăți minunat</strong>