Ce este si cum se trateaza carcinomul bazocelular?

Ce este carcinomul bazocelular?

Carcinomul bazocelular (CBC), numit si epiteliom bazocelular, este cel mai frecvent, dar si cel mai putin periculos tip de cancer de piele. Acesta apare de obicei pe cap, gat, urechi sau pe partea superioara a corpului.

CBC-urile incep in celulele bazale din stratul superior al pielii, numit epiderma. Ele cresc lent, in decurs de cateva luni sau cativa ani, si rar se raspandesc in alte parti ale corpului.

Daca este depistat din timp si tratat corect, carcinomul bazocelular are sanse maxime de vindecare.

Ce simptome prezinta carcinomul bazocelular?

Acest tip de tumoare apare de cele mai multe ori pe partile corpului care sunt adesea expuse la soare, cum ar fi capul, urechile, umerii, bratele si gambele.

Adesea, incep cu o schimbare subtila a pielii, cum ar fi o mica umflatura sau o pata rosie plata.

Semnele unui CBC ce trebuie inspectate sunt:

  • o pata sidefata de nuanta deschisa;
  • o zona solzoasa, uscata, stralucitoare, de culoare roz pal (desi unele CBC sunt mai inchise la culoare);
  • o rana care nu se vindeca de la sine;
  • o rana care sangereaza.

Apeleaza imediat la un medic dermatolog daca observi pete sau alunite noi sau pete pe care le ai de mai mult timp, care au inceput sa isi schimbe dimensiunea, forma sau culoarea.

Care sunt cauzele carcinomului bazocelular?

Principala cauza a acestui tip de cancer de piele este supraexpunerea la razele ultraviolete ale soarelui. Persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta CBC sunt cele care au pielea deschisa la culoare, persoanele cu antecedente familiale de CBC si persoanele care au avut CBC in trecut.

Cum se trateaza carcinomul bazocelular?

Conform celor de la Vitta Clinic, carcinomul bazocelular poate fi aproape intotdeauna tratat cu succes. Tratamentul depinde de tipul, dimensiunea si locatia sa, precum si de varsta si starea de sanatate a pacientului.

Daca leziunea este indepartata in timpul biopsiei (care este necesara in diagnosticarea cancerului), este posibil sa nu mai fie nevoie de niciun tratament suplimentar. Interventia chirurgicala numita excizie – biopsie este cel frecvent tratament pentru CBC, fiind de altfel si cel mai de succes. Aceasta implica taierea pielii ce prezinta leziunea si a tesutului cu aspect normal din apropiere. Un patolog va verifica tesutul din jurul pielii pentru a se asigura ca intregul cancer a fost indepartat. Daca raman celule canceroase, este posibil sa fie nevoie de mai multe interventii chirurgicale.

Alte optiuni de tratament includ:

  • crioterapia (inghetarea locului cu azot lichid) pentru a ucide celulele canceroase;
  • terapia fotodinamica, aceasta utilizand agenti fotosensibilizanti si o sursa de lumina pentru a distruge selectiv celulele anormale;
  • imunoterapia locala;
  • chimioterapia locala;
  • radioterapia;
  • chimioterapia sistemica (pentru carcinomul bazocelular in stare avansata);
  • chirurgia micrografica MOHS, aceasta presupunand excizia cu margini mici dar succesive a tumorii in asa fel incat sa se obtina marginile curate (fara celule anormale).
Previous post Cum sa schimbi anvelopele – Ghidul complet de la Vadrexim.ro
Next post Top 9 lucruri pe care trebuie să le iei cu tine în drumeție