Legea 121 – actul normativ care „obliga” companiile sa aiba profituri mai bune!

Oamenii au exploatat in mod intens resursele naturale pentru foarte mult timp, iar acestea au ajuns sa fie limitate in prezent. Pentru o gestionare mai corespunzatoare a acestora, autoritatile europene au luat decizia de a impune legi care sa vizeze obtinerea unei mai bune eficiente economice. Directiva privind eficienta energetica a fost adoptata la nivelul Uniunii Europene in anul 2012, iar doi ani mai tarziu aparea si in Romania legea 121 din 2014. 

In cadrul acestei legi, la articolul 9, exista o directiva similara. Aceasta vizeaza imbunatatirea modului in care unele firme isi gestioneaza activitatea, cu scopul ameliorarii consumului de resurse de energie. Pe langa o mai buna conservare a acestor resurse, legea 121 are ca efect si imbunatatirea sanselor ca firmele vizate de directiva privind eficienta energetica sa inregistreze profituri. Afla din acest articol cine este vizat!

Legea 121 – auditul energetic si profitabilitatea sporita

legea 121

In 2014 a intrat in vigoare legea 121, iar in articolul 9 al acesteia este detaliata directiva privind eficienta energetica. Concret, este vizata activitatea desfasurata de catre companiile care consuma anual o cantitate de energie mai mare de 1.000 de tone echivalent petrol. Conform legii, acestea sunt obligate sa efectueze, o data la patru ani, o analiza prin care sa se identifice metodele de ameliorare a consumului de resurse.

Analiza, denumita audit energetic industrial, se desfasoara de catre experti autorizati de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei). Procesul implica analiza datelor de consum inregistrate de catre firma care este supusa auditului in ultimii trei ani. Totodata, expertii se deplaseaza la sediul firmei, pentru a analiza situatia cladirii si pentru a identifica modurile in care aceasta poate fi eficientizata din punct de vedere energetic.

In urma analizei cladirii, dar si pe baza datelor de consum, se intocmeste dosarul de audit, acesta fiind obligatoriu prin lege. In dosar, sunt stipulate si recomandarile cu privire la modul in care sediul poate fi eficientizat energetic. Este vorba despre masuri precum izolarea cladirii, inlocuirea anumitor elemente care nu contribuie la conservarea energiei etc. Pe termen scurt, mediu si lung, implementarea acestor recomandari are urmatoarele efecte:

  • sunt protejate resursele – daca sediul este izolat eficient, va fi necesar un consum mai mic de energie electrica si energie termica pentru racirea sau incalzirea spatiilor in care firma isi desfasoara activitatea.
  • profitul se imbunatateste – economia de resurse ofera beneficii nu doar mediului inconjurator, ci si companiilor in sine. Acestea vor avea de platit facturi mai mici catre furnizorii de energie. Cheltuielile reduse sunt echivalente cu o crestere a profitului in cel mai scurt timp. Este importat de subliniat faptul ca recomandarile facute iau in considerare faptul ca activitatea de productie a firmei vizate de audit nu trebuie sa fie intrerupta.

Daca administrezi o firma care se incadreaza in randul celor vizate de articolul 9 al legii 121 din 2014, prin Elsaco ESCO ai posibilitatea de a beneficia de un audit energetic desfasurat de profesionisti cu experienta. Autorizati de catre ANRE, inginerii te vor ajuta cu intocmirea dosarului de audit, obligatoriu o data la fiecare patru ani, precum si cu recomandarile necesare pentru imbunatatirea modului de gestionare a resurselor energetice!

Previous post Afla cum sa faci clatite cu maia lichida – un desert usor si delicios!
Next post Iata 6 pasi simpli pentru un parteneriat de succes cu distribuitorul de produse fast food!