Ce obligatii de mediu are o companie? Patru tipuri de acte de reglementare necesare pentru desfasurarea activitatii
Protectia mediului inconjurator reprezinta un subiect extrem de dezbatut in prezent, iar autoritatile au luat diverse masuri pentru a limita cat mai mult efectele pe care le are o companie asupra mediului. Este cunoscut faptul ca firmele si marile corporatii pot dauna mediului prin activitatile pe care le desfasoara. Printre exemple, pot fi mentionate consumul de resurse si productia excesiva de deseuri, care afecteaza extrem de mult habitatele naturale.
De aceea, legislatia care trebuie respectata in acest domeniu este una foarte complexa, cu numeroase acte normative si reglementari, fara de care desfasurarea activitatii unei firme nu este posibila. Iata mai exact ce obligatii de mediu are o companie si ce acte de reglementare sunt necesare pentru functionarea in bune conditii.
Ce acte de reglementare sunt necesare?
Actele de reglementare fac parte din obligatiile de mediu ale unei firme si reprezinta documente administrative obligatorii, obtinute de la o autoritate competenta in protectia mediului. Acestea depind, de regula, de domeniul de activitate, dar si de faza in care se afla afacerea respectiva: proiect sau functionare propriu-zisa.
Avizul de mediu
Acest document este emis de catre Agentia pentru Protectia Mediului si are rolul de a confirma faptul ca planul sau programul supus adoptarii este in conformitate cu legislatia in vigoare. Avizul de mediu este necesar in diverse domenii cum ar fi transport, energie, silvicultura, agricultura, terenuri agricole sau amenajarea teritoriului si urbanism. In cazul in care acest act nu exista sau nu este intocmit in mod corespunzator, pot fi aplicate sanctiuni foarte mari, inclusiv pedeapsa cu inchisoarea pentru administratorii firmelor.
Acordul de mediu
Acordul de mediu este emis de catre Agentia Nationala de Protectia Mediului si este obligatoriu inainte de demararea unui proiect public sau privat, fie ca este vorba de constructii, bransamente sau modificari ale activitatilor existente. Acesta include masurile care trebuie respectate in vederea protectiei mediului. Poti obtine un acord de mediu de aici daca esti pe punctul de a demara un proiect. Un expert in acest domeniu, cum este Stratos.ro, te poate ajuta sa elaborezi documentatia necesara si sa obtii acest act de reglementare rapid si usor.
Autorizatia de mediu
Autorizatia de mediu este unul dintre cele mai importante documente, stabilind masurile care trebuie respectate pentru a limita efectele negative pe care le-ar putea avea activitatea unei firme asupra mediului. Aceasta contine, printre altele, si obligatiile referitoare la respectarea legislatiei in ceea ce priveste poluarea si gestionarea deseurilor. Obtinerea autorizatiei de mediu este un proces destul de complex si necesita ajutor din partea unui consultant de mediu, mai ales ca aceasta trebuie vizata anual.
Acord de preluare a apelor uzate
Acordul de preluare a apelor uzate este un document justificativ prin care se permite evacuarea apelor uzate in sistemul de canalizare publica sau statia de epurare. Acest acord este emis de catre operatorul serviciului public de canalizare si alimentare cu apa si se obtine daca sunt indeplinite conditiile de calitate si cantitate ale apei uzate.
Asadar, actele de reglementare sunt obligatorii si trebuie intocmite in conformitate cu legislatia de mediu in vigoare. Solutia optima pentru firme ramane aceea de a apela la ajutor specializat din partea unui consultant de mediu, astfel incat acestea sa poata fi obtinute usor si corect.
Sursa foto: pexels.com