Semnificația fiecărui tip de vin și ce este bine de știut
Tu știi deja care este semnificația fiecărui tip de vin? Dacă încă nu ai aflat astfel de detalii, iată câteva informații care sunt bine de știut!
Tu știi deja care este semnificația fiecărui tip de vin? Dacă încă nu ai aflat astfel de detalii, iată câteva informații care sunt bine de știut!
Fiecare dintre voi are, cu siguranță, un tip de vin preferat din motive pur personale. Este perfect normal ca gusturile să fie diferite, iar tocmai de aceea aveți la dispoziție mai multe tipuri de vin din care îl puteți alege pe cel favorit. Există o serie variată de caracteristici care diferențiază toate aceste tipuri de vin, astfel încât fiecare să aibă o semnificație aparte pentru papilele gustative.
Există multe situații în care persoanele din jur au tendința să vă sugereze ce fel de vin să alegeți, fără să realizeze că există șanse destul de mari pentru ca tipul respectiv să nu fie chiar pe placul vostru. Poate că, la un moment dat, cineva v-a sugerat să încercați un vin demisec afirmând că este cel mai savuros din categoria vinurilor. Sau poate că în alte cazuri, altă persoană v-a sfătuit să nu consumați vin dulce pentru că nu este plăcut din punct de vedere al gustului. Șansele ca voi să nu vă regăsiți în astfel de sfaturi sunt extrem de mari. Tocmai din acest motiv există o serie de informații și semnificații pe care vinurile le au și v-ar putea ajuta în alegerea unui tip de vin care să fie chiar pe gustul vostru.
Fiecare tip de vin are o semnificație și poartă o denumire stabilită datorită caracteristicilor sale din compoziție. Când vorbim despre concepte precum sec, demisec, dulce sau demidulce, ne referim strict la cantitatea de zahăr prezentă în compoziție. De foarte multe ori, acesta este principalul criteriu de selecție a unei sticle de vin. Unele persoane preferă băuturile mai dulci, în timp ce altele preferă să consume băuturi cu concentrații mai scăzute de zahăr.
Să începem cu începutul!
Vinul sec are cea mai scăzută concentrație de zaharuri dintre toate tipurile, sub 4 grame/litru. Este ideal pentru persoanele care preferă să consume băuturi care nu au gust dulce. Vinul sec nu este doar alb, doar roșu sau doar rose. El poate fi de oricare tip și este o băutură nelipsită de la servirea mesei. Vinul roșu sec este ideal pentru preparatele pe bază de carne roșie, miel sau oaie, în timp ce vinul alb sec este potrivit pentru preparatele pe bază de pește sau pasăre. Vă recomandăm din categoria noastră de vin sec, vinul rose Hanami – Cantine Fina, vinul alb Grillo Baglio di Pianetto sau vinul roșu Barolo Tradizione – Marchesi di Barolo.
Un alt tip de vin este cel demisec, ușor asemănător cu cel sec. Acesta are o concentrație de zaharuri mai ridicată, cuprinsă între 4-12 grame/litru. Spre deosebire de cel sec, vinul demisec este ideal pentru mesele unde se servesc aperitive, brânzeturi sau salate. Pastele sunt, de asemenea, compatibile cu acest tip de vin. Și acesta poate fi roșu, alb sau rose.
Vinul demidulce este complet diferit de celelalte două, având o concentrație mai ridicată de zahăr, maxim 45 de grame/litru. Este mult mai aromat și este preferat de persoanele iubitoare de băuturi dulci și intense. Se poate savura alături de preparate culinare pe bază de carne de pasăre, porc sau vită. De asemenea, se poate consuma și alături de un desert acrișor pe bază de fructe.
Vinul dulce este vinul cu cea mai ridicată cantitate de zaharuri, peste 45 de grame/litru. Este potrivit pentru cei care preferă băuturile apetisante și savuroase. Se poate consuma cu deserturi, dar și cu brânzeturi. Recomandarea noastră pentru tine este vinul Paladin – Bosco del Merlo Soandre Verduzzo Passito, un vin alb delicios care este compatibil cu deserturile de pretutindeni.
Pe lângă aceste tipuri de vinuri liniștite mai există și vinul spumant. Extrem de îndrăgit de către iubitorii de băuturi extravagante, vinul spumant se bucură și el de o categorisire aparte, după același criteriu ca și vinurile. Nivelul de zaharuri din concentrație diferențiază și de această dată tipurile de vin spumant. Așadar, avem vin spumant brut, dry, extra brut și extra dry. Extra brut înseamnă că avem o concentrație de zahăr cuprinsă între 0-6 grame/litru, în timp ce brut înseamnă că avem concentrație de zahăr între 6-12 grame/litru. În cazul vinului spumant extra dry avem nivelul de 12-17 grame/litru pentru zaharuri, iar cel mai dulce dintre acesta este dry cu o concentrație cuprinsă între 17-32 grame/litru. Un spumant extra dry pe care noi ți-l recomandăm este Berlucchi – Franciacorta Palazzo Lana Extreme.
Acum că ați aflat detalii importante despre tipurile de vin, puteți opta cu încredere pentru tipul favorit!