Fotografie UNICAT cu Micul Trianon. Scoate la iveala amintiri INEDITE. Din acoperisul palatului s-au confectionat obuze inamice…
În prim-plan – o fotografie din 1933 a Palatului ”Micul Trianon”, construit de George Grigore Cantacuzino – Nababul (foto2), în perioada 1911-1913.
Construcția s-a realizat după palnurile celebrului architect Ion Berindey pentru nepoata nababului, Alice Cantauzino-Strurdza. Imaginea de față relevă parte din parcul dimprejurul Palatului, care a fost amenajat de arhitectul peisagist francez Pinard (atașat imaginii sunt evidentiați ctitorii Bisericii din Călinești-Vornicul Grigore Cantacuzino (1800-1849), căsătorit cu Luxița Kretzulescu).
”În spatele acestor clădiri, casa mare locuită de părinți; Veche Curte boierească, cu proporții vaste, armonioase, cu o terasă mare cu coloane, dând spre grădină, care a fost înlocuită, spre regretul naostru, câțiva ani mai târziu, de actualul Trianon. Construcția acestui castel, făcut tot din rocă de stâncă, ce se anunța impunător ca linie și proporții, a fost întreruptă de război. În timpul ocupării țării de către nemți, acoperișul de aramă a servit la confecționarea obuzelor inamice și, în momentul în care copiez aceste rânduri, construcția neterminată stă jalnică în grădina de la Florești, cu un aspect sinistru de ruină fără trecut” – mărturisirea Mariei Cantacuzino Enescu- inițial soția prințului Mihail G. Cantacuzino, iar mai apoi a compozitorului George Enescu, – ”Umbre și lumini. Aminitirile unei prințese moldave” (citat preluat în volumul ”Reședințe și familii aristocrate din România, publicat de Institutul Cultural Român).
Sursa fotografiilor: ”Reședințe și familii aristocrate din România”, publicat de Institutul Cultural Român – Narcis Dorin Ion.