Comunicat de presa FPTR: Luptă continuă pentru banii de promovare a României

Sursa: turism.info.ro

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), singura federație patronală reprezentativă la nivel de ramură turism, dezaprobă și condamnă practicile subversive, realizate de așa numiții colegi de breaslă, care sub pretextul unor „bune intenții” au împiedicat astăzi modificarea cadrului legal privind înființarea și operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor. Considerăm demersul acestora un atac asupra acțiunilor întreprinse pentru dezvoltarea turismului românesc, dar și un afront adus îndeplinirii jaloanelor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C11 Turism și Cultură.

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, ale cărei prevederi definesc modul de funcționare al OMD-urilor, urma să fie dezbătută și adoptată în cadrul ședinței de guvern organizată astăzi, joi, 16 iunie, așa cum s-a anunțat public și pe website-ul oficial al Guvernului României.

În ciuda faptului că proiectul de act normativ a fost agreat săptămâna trecută în cadrul Comisiei de Dialog Social, cu majoritate de voturi din partea reprezentanților ministerului de resort, a confederațiilor patronale și sindicale, având totodată avizul favorabil al Consiliului Economic și Social, implicit fiind preluate si solicitările ministerelor avizatoare, anumiți colegi de breaslă au dorit să blocheze adoptarea acestuia pentru simplul motiv că nu le-au ieșit pasențele. Cu dezamăgire, am constatat că au și reușit acest lucru, decizia finală în cadrul ședinței de guvern de astăzi fiind descrisă de un singur cuvânt: AMÂNARE.

Cum au reușit?

Joia trecută, colegii noștri de breaslă cu „bune intenții” au mers la premierul Nicolae Ciucă pentru a-i cere intervenția, mai exact și-au oferit consilierea nesolicitată pentru a bloca și modifica proiectul de act normativ înainte de ședința de guvern, doar pentru că propunerile formulate de ei privind controlul banilor de promovare nu se regăseau în ultima variantă a documentului.

Premierul Nicolae Ciucă este mereu deschis la dialog și pune preț pe parteneriatul public-privat. Cunoscând aceste calități, pe care noi, de altfel, le apreciem și respectăm, colegii de breaslă s-au folosit de disponibilitatea dumnealui cu scopul de a face lobby.

În prezent Comitetul Director analizează dacă decizia premierului a fost influențată de întâlnirea cu Forumul German care a avut loc înaintea ședinței de guvern și cu faptul că Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este ilegal menționată în PNRR ca reprezentat al mediului privat în discuțiile cu Guvernul.

FPTR garantează că toate prevederile Legii Dialogului Social au fost respectate, procesul fiind unul complet democratic. Mai mult, atragem atenția asupra importanței adoptării cadrului legal aferent înființării și operaționalizării OMD- urilor într-un timp cât mai scurt, fiecare amânare reprezentând un pas în spate pentru România în procesul său de transformare într-o destinație cu adevărat competitivă pe plan internațional.

Turismul trebuie să devină un domeniu strategic al economiei naționale, deziderat care nu trebuie să lase loc de interese meschine, ci să reunească parțile într-un parteneriat bazat pe corectitudine și încredere.

Federația Patronatelor Din Turismul Românesc

Comitet Director

Previous post Skinergist.com – îngrijirea pielii este îngrijirea de sine
Next post Ing. Adrian Stanciulescu – Presedintele (P.N.A.T) despre – noul Cod Fiscal pregatit in „bucataria multinationala” si elaborarea Actelor Normative la unele institutii ale Administratiei Publice Centrale