Ce presupune operația de blefaroplastie și când este necesară
Intervenția de blefaroplastie vizează revitalizarea aspectului facial prin corectarea pleoapelor inferioare și/sau superioare, eliminând semnele de oboseală, ridurile sau pungile de sub ochi, frecvent asociate cu înaintarea în vârstă sau cu predispoziții ereditare.
Cu timpul, pielea își pierde din fermitate, iar mușchii din jurul ochilor se pot slăbi, ducând la aspectul de pleoape “căzute”. Dacă soluțiile cosmetice sau gimnastica facială nu mai oferă rezultate satisfăcătoare, blefaroplastia poate reprezenta soluția pentru un aspect mai tânăr și mai odihnit.
Ce este blefaroplastia
Destinată atât femeilor, cât și bărbaților, această procedură este recomandată, în general, persoanelor peste 40 de ani, dar poate fi efectuată și mai devreme, în cazul apariției premature a semnelor de îmbătrânire sau a unor anomalii congenitale.
Rezultatele intervenției sunt adesea imediate și de durată, restabilind aspectul natural și relaxat al ochilor. Finalizarea completă a efectelor și aprecierea rezultatului final pot necesita însă 4-6 săptămâni, perioadă în care cicatricile se estompează și devin aproape invizibile după 3-6 luni. Este importantă protecția împotriva soarelui în această perioadă pentru a preveni pigmentarea cicatricilor.
Blefaroplastia nu doar că estompează semnele vizibile ale îmbătrânirii, dar poate și îmbunătăți câmpul vizual afectat de pleoapele excesiv de căzute, oferind în unele cazuri și un confort vizual îmbunătățit.
Există două tipuri principale de blefaroplastie: superioară, care se concentrează pe eliminarea excesului de piele și țesut de la pleoapele superioare, și inferioară, care vizează reducerea pungilor de sub ochi, a ridurilor și a excesului de piele. Această intervenție, realizată în condiții de siguranță și profesionalism, poate readuce armonia feței, accentuând frumusețea naturală și conferind un aspect odihnit și întinerit.
Operația de blefaroplastie
Pregătirea pentru blefaroplastie implică o serie de pași esențiali, urmăriți îndeaproape de chirurgul plastician în cadrul unei consultații detaliate. Aceasta include realizarea unui bilanț fotografic, prescrierea unui examen oftalmologic pentru identificarea posibilelor afecțiuni oculare, efectuarea unei anamneze complete pentru identificarea patologiilor existente și discutarea tipului de anestezie și modalității de spitalizare. Chirurgul va răspunde la toate întrebările legate de intervenție pentru a clarifica orice nelămurire.
Pacienții sunt sfătuiți să evite medicamentele ce conțin aspirină cu 10 zile înainte de operație și să renunțe la fumat pentru a favoriza o vindecare optimă.
Blefaroplastia poate fi realizată sub diferite tipuri de anestezie, în funcție de particularitățile fiecărui caz și de preferințele pacientului. Tehnica chirurgicală variază în funcție de necesitățile specifice fiecărui pacient, fie că este vorba despre corectarea pleoapelor superioare sau inferioare, și include pași precum desenarea precisă a zonei de excizat, efectuarea inciziei și eliminarea excesului de țesut.
Pentru pleoapele superioare, incizia se face în pliu pentru a ascunde cicatricea și a permite o închidere naturală a ochiului, iar pentru pleoapele inferioare, tehnicile variază în funcție de necesitatea eliminării pungilor de grăsime sau a excesului cutanat. În unele cazuri, se poate realiza o incizie prin interiorul pleoapei pentru a evita cicatricile vizibile.
Recuperarea de la blefaroplastie presupune aplicarea de pansamente cu gheață pentru a reduce edemul și echimozele, iar suturile sunt, de obicei, îndepărtate după 5-6 zile. Procedura se efectuează adesea ambulator, cu externarea în aceeași zi, decât dacă este asociată cu alte intervenții chirurgicale.
După intervenția de blefaroplastie, este normal să apară edeme și echimoze, a căror durată variază de la un individ la altul, retrăgându-se, în general, în 4 – 7 zile. Rar se resimt dureri, însă o senzație de tensiune poate fi prezentă inițial. Probleme de vedere temporare, cum ar fi uscăciunea ochilor sau sensibilitatea la lumină, pot fi ameliorate cu colir hidratant. Se recomandă repausul și evitarea eforturilor fizice intense, iar machiajul poate fi reaplicat după 7 zile. Complicațiile sunt rare și majoritatea sunt pasagere, dar în cazuri excepționale, poate fi necesară o nouă intervenție.
Pentru a vă face o părere despre rezultatele postoperatorii și pentru consiliere profesională, vă invităm să luați legătura cu dr. Radu Panțuru. Detaliile cazurilor tratate de el și mai multe informații puteți găsi pe site-ul drpanturu.ro.