Afla cum sa faci clatite cu maia lichida – un desert usor si delicios!

Maiaua este un agent de creste mai putin cunoscut si folosit in tara noastra, insa in ultimii ani a inceput sa castige tot mai multa popularitate.

Daca esti fan al produselor cu maia sau ai decis ca este timpul sa descoperi aroma unica si textura acestora, atunci urmatoarea reteta de clatite cu maia lichida o sa fie pe placul tau si cu siguranta vor deveni desertul tau preferat.

Ai nevoie de putine ingrediente si cativa pasi simpli pentru a face cele mai pufoase si gustoase clatite. Sa incepem!

Ingrediente:

  • 120g de faina 000
  • 30g de zahar
  • 1 ou
  • 5g praf de copt
  • 2,5g de bicarbonat de sodiu
  • 25g de iaurt
  • 100ml de lapte
  • 120ml de maia lichida
  • 30 de grame unt topit
  • Un praf de sare

Instructiuni:

  • Intr-un castron de marime medie adauga zaharul, oul si sarea si amesteca-le bine cu un tel pana ce se topeste zaharul.
  • Adauga iaurtul, laptele si maiaua lichida, amesteca bine cu telul.
  • Folosind o sita, cerne faina impreuna cu bicarbonatul si praful de copt, dupa aceea amesteca bine pana ai obtinut un aluat care inca este lichid.
  • Lasa aluatul la odihnit cam o ora la temperatura camerei sau peste noapte in frigider.
  • Incinge o tigaie antiaderenta, unge-o cu putin unt topit si, folosind un polonic, toarna o parte din aluat si fa o clatita asemanatoare cu celebrele clatite americane (pancakes). Clatitele se pregatec la foc mic-mediu, timp de 2-3 minute pe fiecare fata, pana devin aurii.

Clatitele sunt gata! Le poti servi cu toppingul preferat, precum ciocolata, dulceata de fructe, sirop de artar etc.

Maiaua ofera preparatelor un gust aparte, usor acrisor. Acest gust este rezultatul procesului de fermentatie prin care trec ingredientele ce formeaza maiaua, adica faina, apa si drojdia.

Acidul lactic produs in timpul fermentatiei confera produselor cu maia gustul specific, care poate varia de la o aroma subtila, pana la una pronuntata, variind in functie de reteta si tipul de fermentatie prin care trece.

Produsele realizate cu maia lichida, inclusiv clatitele, pot avea o textura unica, care le diferentiaza de alte produse de panificatie si patiserie. Textura celor care contin maia este in mare masura influentata de procesul de fermentatie, care poate afecta dezvoltarea glutenului, continutul de umiditate si structura generala a aluatului.

In cazul clatitelor cu maia, textura poate varia in functie de reteta si de timpul de fermentatie. Cu toate acestea, in general, clatitele cu aluat tind sa fie usoare si pufoase, cu o textura usor mestecata. Timpul mai lung de fermentare permite dezvoltarea unor alveole de aer in aluat, rezultand o clatita care este mai usoara si mai frageda decat o clatita facuta numai cu praf de copt sau bicarbonat de sodiu.

Maiaua lichida este mai mult decat un amplificator de aroma si textura, este, de asemenea, un agent de crestere ce face produsele coapte sa fie mai sanatoase. Procesul natural de fermentare descompune carbohidratii complecsi din faina, facilitand digerarea si reducand indicele glicemic al produsului final. In plus, maiaua contine bacterii benefice care pot ajuta la digestie si pot sustine sanatatea intestinala.

Pentru cele mai bune produse de panificatie ai nevoie de cei mai buni agenti de crestere. Lesaffre se mandreste cu cei peste 150 de ani de experienta in producerea si comercializarea drojdiei si maialei. Incearca-i si tu si descopera calitatea!

Previous post Usa de intrare in apartament si alte metode prin care iti poti securiza locuinta
Next post Legea 121 – actul normativ care „obliga” companiile sa aiba profituri mai bune!